Traject Teamontwikkeling

De uitdaging

Organisaties veranderen voortdurend en onzekerheid is een constante factor. De vraag is wat we er mee doen. Zien we het als bedreiging en proberen we onszelf te handhaven? Of zien we het als een uitnodiging om ons te verbinden? Deze keuzes maken we de hele dag door. In een team versterken de keuzes van de teamleden elkaar. Als de meeste energie wordt gestoken in zelfhandhaving is het team als een vliegtuig dat rondjes blijft rijden op de startbaan. Er wordt misschien wel heel hard gewerkt, maar het komt niet van de grond. Als teamleden zich gaan verbinden met elkaar, het gezamenlijk doel en het eigen talent groeit het enthousiasme. Je voelt hoe het team versnelt en gaat vliegen.

Ontwikkelen enthousiaste teams

Het ontwikkelen van enthousiaste teams vraagt om maatwerk, elk team is anders. Crescendo kan hierbij helpen. In een intensief traject groeit het vertrouwen door talloze grote en kleine interventies. Het teamdoel wordt scherp, teamleden verbinden zich eraan en voelen zich uitgenodigd om hun talent daarvoor in te zetten. Enthousiasme en doelgerichtheid groeien. Ook na het traject blijft deze beweging zichzelf versterken, waardoor het team steeds krachtiger wordt. Tijdens het traject is er ook veel aandacht voor leiderschap. Leiding geven aan de ontwikkeling van enthousiaste teams vereist Natuurlijk Leiderschap. Dat gaat dieper dan aangeleerde vaardigheden, maar je kunt het wel ontwikkelen. Ieder heeft daarin haar/zijn eigen talent.

Het traject

De opbouw van het traject hangt af van de opdracht en kan variëren van één afdelingsdag tot een traject van een half jaar voor meerdere dagen per week. In het kader van “practice what you preach” is het enthousiasme van de opdrachtgever altijd leidend. Dat betekent dat de opdrachtgever elk moment de opdracht kan beëindigen als het traject niet aan de verwachtingen voldoet. De kracht hiervan is dat we als Crescendo voor team en leidinggevende een voorbeeld zijn. Doordat we in deze kwetsbare positie geen mogelijkheid hebben tot zelfhandhaving, zal de kracht van verbinding zichtbaar worden. Vanuit verbinding zullen we zonder enige terughoudendheid, scherp, maar wel oordeelsvrij het team en leidinggevende begeleiden. Zo zal het enthousiasme groeien en gaat het team vliegen.

Persoonlijk gesprek?

Als je een afspraak wilt maken, of meer wilt weten, neem dan contact op.

Neem contact op
Wim Stephanus