Inspiratie: Blogs uit de praktijk

Van passie naar kunstje en weer terug

Op een mooie dag besluit je om je hart te volgen. Je hebt een passie en gelooft dat je daarmee een bedrijf kunt opbouwen, je wordt ondernemer. De eerste jaren is ploeteren, maar door je drive en passie hou je vol en ziedaar: Er staat een prachtig bedrijf! Het is je gelukt, je hebt van je passie je werk gemaakt.
Meer lezen

Het Innerlijk Theater

Voor de rust en onderlinge verhoudingen in het team is het is belangrijk dat een leider zijn/haar medewerkers eerlijk en gelijk behandelt. Dat kan heel lastig zijn, de leider is ook een mens met emoties en gevoelens. Manfred Kets de Vries spreekt van het innerlijk theater: de kakofonie van verlangens, angsten, etc. die binnenin ons om voorrang vechten. Als leider doe je je best, maar je kunt jezelf behoorlijk in verwarring brengen. Het vraagt een hoge mate van zelfreflectie om hierin zuiver te opereren.
Meer lezen

Richting verbindt

Regelmatig wordt me gevraagd om de samenwerking binnen een leiderschapsteam te verbeteren. Vaak blijkt gebrek aan richting een dieperliggende oorzaak te zijn. Als de richting niet duidelijk is weet je niet wat je van anderen kunt verwachten en waar je zelf je voldoening uit kunt halen. Iedereen maakt er het beste van en vaart zijn/haar eigen koers. Dit is vaak een bron van irritaties en conflicten. Vruchtbare samenwerking begint bij een gezamenlijke richting.
Meer lezen

Oude patronen loslaten

De werkwijze die zich bewezen heeft Om als team je doelen te realiseren pas je de werkwijze toe die zich in de loop der jaren bewezen heeft. Maar soms zijn er problemen die om een andere aanpak vragen. Toch kan het gebeuren dat door de dynamiek in de groep de oude werkwijze gehandhaafd blijft en zelfs als een soort camouflage van de echte problemen gaat dienen. Problemen stapelen zich op en het wordt steeds lastiger om de waarheid onder ogen te zien.
Meer lezen

Smartphone daagt gemeente uit

Dat hadden ze mooi bedacht in 1851, de gemeentewet: De burger gaat stemmen wie er in de gemeenteraad mag. De gemeenteraad stelt het College aan en die stuurt op haar beurt de ambtenaren aan. De ambtenaren tenslotte doen hun werk voor de burger en zo is de cirkel rond.
Meer lezen

Muziek inspireert technici

Twee werelden komen samen.
Meer lezen

Persoonlijk gesprek?

Als je een afspraak wilt maken, of meer wilt weten, neem dan contact op.

Neem contact op
Wim Stephanus