Smartphone daagt gemeente uit

Dat hadden ze mooi bedacht in 1851, de gemeentewet: De burger gaat stemmen wie er in de gemeenteraad mag. De gemeenteraad stelt het College aan en die stuurt op haar beurt de ambtenaren aan. De ambtenaren tenslotte doen hun werk voor de burger en zo is de cirkel rond.

Maar dat was toen. Toen hadden we nog geen TV, auto’s of telefoon. Nu heb ik mijn smartphone! Eén berichtje op social media heeft meer impact dan 1 keer per 4 jaar een rood kruisje zetten. Waarom zou ik nog naar de stembus gaan? Waarom zou ik me nog laten vertegenwoordigen? Wat houdt me tegen om zelf voor mijn belangen op te komen?

Deze ontwikkeling zaagt aan de stoelpoten van ons huidige systeem. 150 jaar heeft het gewerkt, nu is het tijd om het anders te gaan doen. Hoe ga je hiermee om als gemeente? Ga je het uit de weg? Ga je de uitdaging aan? Zie je ook de kansen die het biedt? Nog nooit zijn er zoveel mogelijkheden geweest om verschillende partijen aan elkaar te verbinden.

Een kleine gemeente in het midden van het land is de uitdaging aangegaan en Crescendo helpt om een nieuwe weg in te slaan. Er is geen snelle oplossing, alles moet je opnieuw uitvinden met vallen en opstaan! Het resultaat is een organisatieontwikkeling waarbij de gemeente steeds meer samen met de burger invulling geeft aan de lokale samenleving.

Naar overzicht

Persoonlijk gesprek?

Als je een afspraak wilt maken, of meer wilt weten, neem dan contact op.

Neem contact op
Wim Stephanus