Stuiteren of stagneren (1)

Waarom het ene team stuitert, terwijl het andere stagneert

Op een mooie dag lees je een artikel waarin verteld wordt hoe je je partner meer kunt laten doen in de huishouding. Je raakt geïnteresseerd, want je ergert je al jaren aan de spinnenwebben aan het plafond en de eeuwige chaos op het aanrecht. Je besluit om je eens flink in het onderwerp te verdiepen. Er blijkt veel onderzoek gedaan te zijn en er is zelfs een boek over geschreven. Een dag later levert de pakketbezorger het boek af en nog dezelfde avond zit je je boek te lezen. Het is een geweldig boek. Niet alleen heeft het een gedegen onderbouwing, ook is de theorie vertaald naar praktische tips. Je bent enthousiast en besluit de tips meteen toe te passen.

Tot nog toe heeft je partner niks gemerkt van je onderzoek en het lijkt je beter om dat zo te laten. Je zet het boek in de boekenkast op de bovenste plank tussen andere boeken. De eerste tip uit het boek is: “Vraag aan je partner wat hij/zij belangrijk vindt en vertel ook wat jij belangrijk vindt. Heb geen oordeel over de ander en hou het bij jezelf”. Diezelfde avond krijg je een uitgelezen kans om de tip toe te passen, het is weer een ongelofelijke bende op het aanrecht. Je hebt net een kop koffie gezet en terwijl je je partner een kopje geeft begin je zo nonchalant mogelijk: “Hey, wat ik me afvraag hé, hoe belangrijk vind je het eigenlijk dat het aanrecht is opgeruimd?”

Radertje in jouw proces

Zit je al met kromme tenen? Absurd verhaal toch? Een recept voor op z’n minst een fikse ruzie. Maar wat gebeurt hier eigenlijk? Waarom is het zo gênant? Het punt is, dat je je partner reduceert tot een radertje in jouw proces. Jij wilt het aanrecht opgeruimd hebben en je partner is jouw “gereedschap” om het voor elkaar te krijgen. Hoe zou je partner daarop reageren? Je hebt weliswaar het boek verstopt, maar dat maakt niet uit. Je partner voelt het feilloos aan en prikt dwars door vriendelijke woorden en mooie volzinnen heen.

In een organisatie kan iets vergelijkbaars gebeuren. In de dagelijkse hectiek en de druk van targets kan bij jou als leidinggevende zomaar de overtuiging erin sluipen dat succes van jou afhangt. Onbewust is het team voor jou een instrument geworden om de doelen te bereiken. Teamleden worden radertjes die in het proces mee moeten draaien. Als mensen worden gereduceerd tot radertjes gaan ze bewust of onbewust tegenwerken. En hoe harder je als leidinggevende gaat duwen, hoe sterker dit effect wordt.

Wil je je hierin ontwikkelen?

Waarom stuitert het ene team, terwijl het andere stagneert? Dat gaat over onbewuste overtuigingen die in allerlei gedrag tot uiting komen. We voelen het wel, maar het is moeilijk om onder woorden te brengen. In een serie blogs licht ik er elke keer één uit.

Wil je jezelf hierin ontwikkelen? Geef je op voor de “Expeditie Onzichtbaar Leiderschap”. Of wil je liever direct “on the job” ondersteuning bij het ontwikkelen van een enthousiast team? Bel me op voor een verkennend gesprek (06 310 320 51), of stuur een Whatsapp-bericht of e-mail (wim@crescendo-coaching.nl). Je bent van harte welkom.

Naar overzicht

Persoonlijk gesprek?

Als je een afspraak wilt maken, of meer wilt weten, neem dan contact op.

Neem contact op
Wim Stephanus