Stuiteren of stagneren (2)

Comfort-zone verpakt in hippe waarden

Een manager en een medewerker werken elkaar op de zenuwen. Niet relaxed vinden ze, dus ze gaan in gesprek. “Wat vind jij belangrijk?”, vraagt de manager. “Autonomie en doelgerichtheid”, zegt de medewerker. De manager kijkt verbaasd: “Hoezo autonomie? Je komt me altijd van alles vragen!” “Dat is, omdat ik kaders en doelen nodig heb om autonoom te kunnen werken”, antwoordt de medewerker: “en wat zijn jouw waarden dan?” “Autonomie en doelgerichtheid”, is het resolute antwoord. Nu kijkt de medewerker verbaasd en begint te lachen. “Hoe kun je nou autonoom en doelgericht zijn als je zo weinig structuur hebt?”

Al pratend ontdekken ze dat ze allebei deze waarden anders uitleggen. De manager houdt van hectiek en ‘in het moment schakelen’. De medewerker gedijt het beste als het werk gepland kan worden. Allebei hebben ze hun comfort-zone verpakt in hippe waarden. “Grappig”, zegt de manager: “Zo heb ik er nog nooit naar gekeken.” “Nou, zo grappig vind ik dat niet!”, zegt de medewerker: “Wat betekent dat voor de toekomst? Jij gaat mij straks weer beoordelen”. De manager staat op: “Kom, ik trakteer op goeie koffie! Dan kunnen we het es rustig over doelen en kaders hebben.” Ze doen hun jas aan en lopen samen naar een koffietent een paar straten verderop.

Wil je jezelf hierin ontwikkelen?

Waarom stuitert het ene team, terwijl het andere stagneert? Dat gaat over onbewuste overtuigingen die in allerlei gedrag tot uiting komen. We voelen het wel, maar het is moeilijk om onder woorden te brengen. In een serie blogs licht ik er elke keer één uit.

Wil je jezelf hierin ontwikkelen? Geef je op voor de “Expeditie Onzichtbaar Leiderschap”. Of wil je liever direct “on the job” ondersteuning bij het ontwikkelen van een enthousiast team? Bel me op voor een verkennend gesprek (06 310 320 51), of stuur een Whatsapp-bericht of e-mail (wim@crescendo-coaching.nl). Je bent van harte welkom.

Naar overzicht

Persoonlijk gesprek?

Als je een afspraak wilt maken, of meer wilt weten, neem dan contact op.

Neem contact op
Wim Stephanus